WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

DANIŞTAY 12. DAIRE

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2018/6213 E.  ,  2021/6163 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/6213
Karar No : 2021/6163

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ... A.Ş.

VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı idarede 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel (lise mezunu) olarak görev yapmakta iken, 01/03/2015 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılan davacının; kendisiyle aynı tarihte göreve başlayan ve aynı görevi yapan iki yıllık yüksek öğrenim mezunlarının 1. dereceye yükseltildiğinden bahisle, 2. derecenin 6. kademesinde olan intibakının, 1. derecenin 4. kademesine yükseltilmesi talebiyle 23/02/2015 tarihinde yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ve 2. derecenin 6. kademesinde olan intibakının 1. derecenin 4. kademesine yükseltilmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince; 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 12. maddesine göre, sözleşmeli personelin emeklilik yönünden 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olduğu; 58. maddesinde, bu Kanun Hükmünde Kararname'de hüküm bulunmayan hallerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümlerinin uygulanmasının öngörüldüğü; 657 sayılı Kanun'un 36. maddesinde, memurların öğrenim durumlarına göre yükselebileceği azami derece ve kademeleri belirlenmiş olup, lise mezunu olanların 3. derecenin son kademesine kadar yükselebileceğinin kurala bağlandığı; 37. maddesi uyarınca, azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üzeri olanların, kazanılmış hak aylıklarının bir üst derece yükseltildiği; uyuşmazlık konusu olayda, lise mezunu olan davacının 657 sayılı Kanun'un 36. maddesine göre en son 3. derecenin son kademesine kadar yükselebileceği ve 01/01/2008 tarihinde de 37. madde kapsamında bir üst derece olan 2. derecenin 6. kademesine yükseltildiği dikkate alındığında; dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Kendisiyle aynı tarihte göreve başlayan ve aynı görevi yapan iki yıllık yüksek öğrenim mezunlarının 1. dereceye yükseltildiği; bu nedenle, 2. derecenin 6. kademesinde bulunan intibakının 1. derecenin 4. kademesine yükseltilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı belirtilerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 30/06/2021 tarih ve 7330 sayılı Kanun'un Geçici 2. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, "Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü" yerine "Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş." husumete alınarak, işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

UYAP Entegrasyonu